- Een groep opkomende economieën, waaronder China, wil een eigen valutamandje maken om de dominantie van de dollar in het wereldwijde economische systeem te ondermijnen.
- Het plan komt met een grote ‘maar’: vier van de vijf desbetreffende valuta zijn gekoppeld aan de Amerikaanse munt.
- “Ik word liever betaald in dollars dan rand, real, roebels, roepies of yuans”, zegt een analist tegen Insider.
- Lees ook: Saoedi-Arabië en China willen af van de dollar als dominante munt om olie af te rekenen – maar de yuan kan de dollar niet zomaar van de troon stoten
China is een nieuw plan aan het bekokstoven om de dominantie van de Amerikaanse dollar bij internationale handel te ondergraven. Al denken experts dat de kans dat Beijing hierin slaagt, klein is.
De zogenoemde BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – willen samen een nieuwe wereldwijde reservevaluta ontwikkelen.
Eind juni liet China weten dat het daarnaast ook nog eens een nieuwe reservevoorraad opbouwt voor de eigen munt (de renminbi/yuan) samen met Hongkong, Singapore, Maleisië, Chili en Indonesië. Ieder land draagt omgerekend zo’n 2 miljard euro aan Chinese valuta bij. China hoopt hiermee de dollar als wereldhandelsvaluta, en tevens de belangrijkste valuta in de energiesector, van de troon te stoten.
Deze nieuwe pogingen om de dominantie van de dollar te ondergraven, komen niet uit de lucht vallen. China probeert al sinds 2016 meer macht naar zich toe te trekken op valutagebied. Zeven jaar geleden voegde de yuan zich bij de reeks valuta die samen het reservevermogen vormen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
"Dit was het startschot voor de yuan in de race om een belangrijke reservevaluta te worden", vertelt marktstrateeg Chris Turner van ING aan Insider. "Maar de mate waarin de yuan daarvoor gebruikt wordt, is nogal tegengevallen."
Centrale banken kozen er de afgelopen jaren liever voor om meer om andere alternatieven voor de dollar aan te houden zoals de Australische dollar, de Zweedse kroon of de Zuid-Koreaanse Won. Van de wereldwijde valutareserves van centrale banken bestaat slechts een kleine 3 procent uit Chinese yuans.
De yuan is bovendien gekoppeld aan de dollar. De Chinese centrale bank houdt laat de wisselkoers binnen een nauwe bandbreedte schommelen, met een ratio van ongeveer 7 yuan voor 1 dollar. Dit zorgt ervoor dat de export van Chinese goederen relatief goedkoop blijft. De keerzijde hiervan is wel dat de yuan niet snel de dollar van de troon kan stoten als werelwijde reservevaluta.
Valutamandje van de BRICS-landen
"Een gezamenlijk valutamandje van de BRICS-landen klinkt as een spannend plan", vertelt marktanalist Jeff Halley van valutaplatform Oanda tegen Insider. "Maar in vier van de vijf gevallen wordt de waarde van de desbetreffende valuta door de centrale bank gereguleerd. En in het geval van China geldt dat de yuan niet makkelijk is om te zetten naar een andere valuta."
Dit vraagstuk van conversiemogelijkheden speelt breder. Wie bijvoorbeeld wil handelen in grote hoeveelheden Indiase roepies, moet toestemming krijgen van de Indiase autoriteiten. Een reservevaluta van BRICS-landen krijgt hierdoor inherent al te maken met grote beperkingen.
Het idee dat er een nieuwe dreiging ontstaat voor de dominantie van de dollar moet volgens analist Halley met een korreltje zout worden genomen. "Ik hoor dit verhaal al veel langer. Er is op de korte termijn geen bedreiging voor de dominantie van de dollar. Het is de valuta van 's werelds grootste economie, de dollar wordt gebruikt in de grootste en meest liquide kapitaalmarkten ter wereld en is makkelijk om te wisselen."
"Dat geldt allemaal niet voor de valuta van de BRICS-landen", aldus Halley. "Ik word liever betaald in Amerikaanse dollars dan in rand, real, roebels, roepies of yuans".